[3 tips] Du kan bruge til at undgå plastik i hverdagen

Undgå plastik i hverdagen med disse smarte trin

Hvor end vi gerne vil undgå plastik i vores hverdag, er det efterhånden blevet nærmest uundgåeligt. Plastikken ender i høj grad i naturen, hvor det ikke kan nedbrydes. Derudover udleder det mikroplast, som i sidste ende havner i vores drikkevand. Et eksempel herpå er hvordan plastik er blevet fragtet illegalt til lande som Indonesien.

Chipsposer og tandpastatuber fra Danmark er blandt det plastaffald, som TV 2 har fundet i enorme bunker i naturen og hos illegale plastfabrikker i Østen.

EU vedtog sidste år et direktiv, som betyder at alt engangsplastik, vatpinde og plastiksugerør forbydes senest i 2021. Derudover satte de i forbindelse med direktivet et mål om at indsamle 90% af alle plastflasker senest i 2029. Selvom direktivet og målet er yderst positivt og relevant, vil vi gerne prøve at fremskynde processen. Derfor har vi samlet en række tips til, hvordan du i højere grad kan undgå brugen af plastik i hverdagen.

Læs hvordan du kan blive en mere bæredygtig forbruger.

#1. Undgå plastik og genbrug indkøbsposer

Plastikposen er næsten altid det første der kommer på tale, når man diskuterer reducering af plastik. Det er der dog også en god grund til, da vi i Danmark har et forbrug på mere end 450 millioner bæreposer om året.

Plastik i havet

Vi har dog været gode i Danmark til at reducere forbruget af plastikposen. Siden afgiften kom på i 1993, har vi halveret vores forbrug. Derudover er det de færreste plastikposer der havner i den danske natur. Good job!
Der bliver nu fremstillet plastikposer i bionedbrydeligt materiale, samt fremstillet papir- og muleposer i økologisk bomuld. Den helt store ulempe ved plastikposer, er at de bliver produceret af råolie, samtidig med de er svære at nedbryde. Man skal dog have in mente, at både papir- og bomuldsposer har et stort CO2-aftryk, samt kræver en stor mængde vand at producere.

Det siges nemlig, at en papirpose skal genbruges ca. 40 gange, før det fra et miljømæssigt synspunkt giver mening i forhold til en plastikpose.

Konklusionen herfra er derfor: genbrug din pose så mange gange du kan, uanset hvad den er lavet af. På den måde skal du ikke bruge penge på nye poser hver gang du handler, og du skåner miljøet for større belastning. Win-win!

#2. Genanvendelig drikkedunk kan mindske din brug af plastik

Man kan hurtigt blive fristet af de lækre flasker med eksotisk vand fra alperne. Sandheden er dog bare, at købevand oftest er dårligt for klimaet.

Der er nemlig tidligere fundet mikroplastik i købevand. Samtidig udgør plastikflaskerne også en stor klimabelastning, da både produktion og transporten også skal medregnes. Faktisk svarer CO2 udledningen fra to ½ liters vand til at køre i bil i én time.
Derfor giver det altså rigtig god mening enten at drikke vand direkte fra hanen, eller at investere i en praktisk og genanvendelig drikkedunk. Den kan du også altid medbringe til fitness, skole, arbejde – ja, generelt bare når du er på farten.

#3. Undgå plastik og erstat husholdningsprodukter

Mange af de generelle husholdningsprodukter i de danske hjem indeholder plastik. Dette gælder alt lige fra karklude, tandbørster, opvaskebørster, mademballage – der kunne nævnes mange flere.
Det ville derfor være oplagt at begynde at se sig om efter alternativer til plastikprodukterne. Lige nu forhandler vi f.eks. Bambus Tandbørster, som er 100% fri for plastik og genanvendelige.
Du kan også købe karklude uden mikroplast, som derved ved vask ikke udleder plasten og skader drikkevandet.
Det er bare med at finde alternativer til plastikken, og så huske at smide produkterne ud i den rigtige skraldespand efter anvendelse – ellers er det hele forgæves. Ved at sortere dit affald ordentligt, kan du også være med til at gøre en forskel for miljøet.

Er du stadig i tvivl om, hvorfor plastik er dårligt for miljøet, og hvorfor du bør afskaffe det i dit hjem?
Så har vi gode nyheder. Du kan nemlig læse vores indlæg, der fortæller nærmere nedbrydning af plastik.

SHOP bæredygtigt

Vi brænder for et tidsløst og bæredygtigt design, der altid kan genanvendes. Vi håber du kan lide vores grundværdier og vil være med til, at gøre en grøn forskel.